K-ordet

smal Vi går bara in i något nytt

Jag har funderat länge att på om jag ska våga ta det fula och onämnbara k-ordet i min mun. Ordet som ingen vill höra och absolut inte förknippas med. Sluta inte läsa nu. Ju mer jag har läst om ämnet desto intressantare tycker jag att det är. Och mest intressant är faktiskt själva klimakterieresan innan du ens själv fattat att du beträtt den stigen.

Åren innan sista mens, som med medicinsk terminologi heter perimenopaus, är de hormonella svängningarna ofta mycket stora. Eftersom det finns östrogenreceptorer i stort sett i hela kroppen kan kvinnor under den här perioden uppleva en lång rad diffusa och vitt skilda symptom som t ex svettningar, ont i kroppen, oro, hjärtklappning, hudproblem, viktuppgång och insomnia.  De här besvären kan komma så tidigt som i 40-årsåldern och associeras då oftast inte alls med klimakteriet. I slutänden kommer hela 75 % av alla kvinnor uppleva övergångsbesvär som gör att de inte känner igen sig själva och som påverkar dem i deras vardag.


Symptomlistan under perimenopausen är minst sagt deprimerande. Särskilt när man inser att så många kvinnor går omkring i fullständig okunskap om vad som händer med dem och än mindre hur de ska kunna må bättre. Stigmatiseringen kring att bli äldre, särskilt för oss kvinnor, gör att få ens nämner k-ordet. Det gör mig så irriterad. Därför har jag samlat mod till mig för att under de närmaste månaderna dra mitt strå till stacken och sant systerskap ska jag dela med mig av det som jag lärt mig hittills. Nästa inlägg kommer handla mer om vad som händer i kroppen - rent fysiologiskt.


I vår kommer jag dessutom gå en certifieringsutbildning för personliga tränare och fysioterapeuter som arbetar med kvinnor mitt i livet. Träning är nämligen en av de effektivaste pusselbit för ett bättre mående – både fysiskt och psykiskt - under de här åren. För livet tar ju inte slut (även om det ibland känns som det). Vi går bara in i något nytt. Och det är vårt eget ansvar att förstå vad som händer och se till att använda kraften som den lite mer mogna versionen av oss själva besitter.

2
×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Smarta mål i vår
Image
— Ring mig

070-521 60 39

— Mejla mig
— Följ mig