Smarta mål i vår

beskuren-2
 Så här års är vi många som funderar över mål och intentioner för det kommande året. Men hur ska vi tänka om vi vill få resultat och nå våra mål?

När man i projekt och uppdrag pratar om bra målformuleringar så säger man ofta att ett mål bör vara SMART. SMART står för att målet ska vara Specifikt (tydligt, konkret), Mätbart, Accepterat (jag vill), Realistiskt och Tidsatt. Möjligheten att faktiskt nå ett smart mål är stor eftersom målet tydligt, kan följas upp det och gillas. Ett exempel ett träningsrelaterat mål som skulle kunna vara smart är "klara tio chins innan midsommar". Själv befinner jag mig just nu på en plats i livet där prestationsmål inte alls känns motiverande. Tio chins är därmed inte ett Accepterat mål för mig för tillfället. Det är sannolikt inte heller ett realistiskt. För mig är det alltså inte ett smart mål, men kanske för någon annan.

Jag har kommit fram till att jag inte vill ägna mig åt prestationsstyrd träning i vår, utan istället satsa på träning som är lustfylld och omväxlande. På så sätt tror jag att jag kan nå mitt mål - en veckorutin som sitter i ur som skur. Det har börjat bra. Jag planerar för min veckorutin, för träningsdagbok och följer upp eftersom det motiverar mig. Och varje gång jag fullföljt min plan kan jag glädjas åt en liten seger! Hittills kan jag stoltsera med elva segrar eftersom jag följt mitt upplägg sedan årsskiftet. Kul! Hade jag haft som mål att göra tio chins hade jag fått vänta bra länge på att segerns sötma. 😊

Men det är absolut inget fel med att ha prestationsmål. Simma Vansbrosimmet, dra 120 kg i marklyft, gå ner 5 kilo i vikt eller orka delta ett helt cardiopass på gymmet är toppenbra mål om de är smarta för dig.

Så vad är ett realistiskt, motiverande och tydligt mål som du vill satsa på i vår? Vad taggar dig? Vad och hur mycket är du beredd att satsa?  Och när vill du vara i mål? Vill du ha sparring kring vägen mot målet eller helt enkelt bara komma igång och köra - hör av dig! 

3
×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

K-ordet
Kan det här verkligen vara bra?
Image
— Ring mig

070-521 60 39

— Mejla mig
— Följ mig